Wat kan je doen met een gehaktmolen?   

Met een gehaktmolen kan je vlees, noten, kaas en groenten malen. Het fijne aan een gehaktmolen is dan je precies weet wat je erin stopt en wat er uiteindelijk uitgaat. Je kan bijvoorbeeld makkelijk je eigen gehakt maken voor saucijzenbroodjes, pathé of braadworst. Met het soort vlees kan je experimenteren en zelf ontdekken wat je fijn vindt om te malen en wat je lekker vindt. Het enige waar je op moet letten is dat het vlees een beetje vet is, want anders wordt het te droog. Ook vegetariërs en veganisten kunnen gebruikmaken van de gehaktmolen en er bijvoorbeeld noten en groenten mee malen. Lees er hier meer over!

Vlees en vis

Met een gehaktmolen kan je uiteraard vlees tot gehakt malen en hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt rauw en gekookt rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen en ook vis malen. Gehaktmolens hebben meestal drie standen: fijn, medium en grof. Met de fijne stand kan je bijvoorbeeld vlees malen voor fijn gehakt. Met de medium stand kan je bijvoorbeeld vlees malen voor het maken van worsten. Met de grove stand kan je vlees malen voor onder andere chili en hamburgers. Je kunt ook verse kruiden en wat groenten toevoegen aan het vlees dat je maalt, zodat het gehakt al gekruid uit de gehaktmolen komt.

Vegetarische mogelijkheden

Naast het malen van vlees kan je ook harde kazen malen tot een strooi- of geraspte kaas die je over je pasta kunt doen. Ook kan je er groenten mee malen om bijvoorbeeld een pastasaus of een vulling voor ravioli en dumplings mee te maken. Bloemkoolrijst is tegenwoordig razend populair en wordt vaak in koolhydraatarme gerechten gegeten. In de supermarkt is bloemkoolrijst vrij duur, maar als je een gehaktmolen hebt, dan kun je dit gemakkelijk zelf maken. Hiervoor heb je alleen een bloemkool en je gehaktmolen nodig. Daarnaast is de gehaktmolen ook goed geschikt voor sauzen, salsas, chutney’s en spreads.

Voordelen

De gehaktmolen heeft heel wat voordelen. Ten eerste kan je zelf de grofheid van de molen instellen. Daarnaast kan je de hoeveelheid en de samenstelling van het vlees zelf bepalen. Hierdoor heb je ook meer controle over de hoeveelheid vlees die je gebruikt. Ook zal je natuurlijke en gezondere producten eten als je in het bezit bent van een vleesmolen, omdat het vlees niet zoals in de supermarkt bewerkt is. Je zal dus geen chemicaliën, kleur- en smaakstoffen eten. Tot slot kan je eenvoudig kruiden en groenten door het vlees mixen en ze de mogelijkheden voor gerecht eindelijk met een gehaktmolen.